Tuesday, April 5, 2016

Pemimpin Yang Menindas

Assalamualaikum..

Keadaan yang berlaku kepada negara ini sekarang amat tidak baik. Rakyat hidup dengan dicengkam dengan pelbagai kenaikan, cukai dan sebagainya. Keadaan politik yang tidak stabil dan kucar-kacir juga menjadikan kebajikan hidup rakyat tidak lagi menjadi keutamaan. Pemimpin pula hanya mementingkan diri sendiri agar jawatan mereka dapat dikekalkan. Ada pula pemimpin dan rakyat yang sanggup mempertahankan pemimpin yang melakukan penyelewengan dan salah guna kuasa demi parti yang memerintah dapat terus bertahan walaupun kapalnya semakin tenggelam.

Jika rakyat melakukan kesalahan, pasti akan dihukum dengan menggunakan kuasa undang-undang, namun jika pemimpin yang dituduh, segala pertuduhan dan pendakwaan dilengah-lengahkan. Pelbagai cara dan upaya digunakan supaya tidak disabitkan kesalahan.

Rakyat disuruh berjimat cermat malah dikenakan pula dengan cukai di mana yang terbaru gst. Namun, lihat kehidupan pemimpin dari elaun yang diterima, kemudahan mewah dan gaya hidup yang mewah. Bila disoal kenapa pemimpin tidak cakap serupa bikin, akan diberi alasan ianya layak bagi pemimpin tersebut selain menjaga maruah pemimpin tersebut di mata pemimpin asing. Double standard!!

Begitulah kehidupan dunia yang sementara, yang berkuasa dan duduk di atas bebas melakukan apa saja yang mereka suka. Namun, sedarlah dunia ini sementara, yang di atas tidak selamanya di situ dan yang di bawah tidak selamanya di situ. Kelak, kau kan sedar..

Sekian..

No comments:

Post a Comment